Etisk tillstånd enligt Lag (2003:460) om etikprövning av forskning som avser människor.
Syftet med etikprövningslagen är att skydda den enskilda människan och respekten för människovärdet vid forskning.
Vi erhåller som forskningshuvudman etiskt tillstånd från Etikprövningsmyndigheten att bedriva både kvalitativa och kvantitativa forskningsstudier.

Vi har publicerat Sveriges första vetenskapliga studie som utvärderar vår specifika KBT-metod. Detta framhäver vår ambition: att erbjuda behandlingsinsatser som grundas på kunskap, forskning, förnyelse och ständiga förbättringar. Därmed är det en självklar del i vår verksamhet att bedriva egen systematisk forskning – i samverkan med akademiska lärosäten – för att utvärdera vår behandlingsmodell och fördjupa vår kunskap om den.

Sedan 2016 samarbetar vi med Centre for Holistic Psychiatry research (CHoPy) för att bidra till att skapa evidensbaserad praktik inom beroendevården. 

Genom hög kompetens för vi samman klinisk tillämpning och akademisk lärande för att utveckla befintliga metoder samt generera nya.

Forskning och utveckling - påverkan i teamet

Vår forsknings- och utvecklingsarbete stimulerar och stödjer medarbetarna till en evidensbaserad praktik som formar framtida behandlingsmetoder. Forskning genererar nyfikenhet och kreativitet hos våra medarbetare, vilket används i vårt arbete med ständiga förbättringar som leder till hållbar, klientcentrerad, holistisk och professionell vård. När vi utvecklar kunskapen kan våra medarbetare ge bättre vård- och omsorg till våra klinter.

Så här började det

Vi tog våra första steg år 2014 genom att inleda ett samarbete med professor Nora Kerekes vid Högskolan Väst. Efter många möten och omfattande diskussioner påbörjades ett noggrant arbete med att utforma en forskningsplan, med målet att generera flera studier inom ämnet.

Samma år inleddes datainsamlingen från klienterna inom öppenvården. Efter omfattande analyser och flera utkast har detta arbete hittills resulterat i två publicerade, peer-reviewed forskningsartiklar samt ytterligare två submitted och ytterligare en som är under förberedelse.

Det har varit – och är fortfarande – en lärorik resa präglad av omfattande efterforskning, reflektion och fördjupade diskussioner inom området.

Våra kommande studier fokuserar på anknytning, känsla av sammanhang och behandlingens påverkan på deltagarnas psykologiska välmående, samt effekten av integrerade kroppsbaserade interventioner.

Forskningsartiklar, peer reviewed

Deltagarna på första studien

Studien genomfördes mellan 2014 och 2017 med syfte att utvärdera en KBT-baserad integrerad intensiv öppenvårdsbehandling för personer med substansrelaterade syndrom.
Alla deltagare (18 män och 17 kvinnor) genomgick en komplett fyra månaders KBT baserat gruppbehandling i AGERA. Datainsamlingen skedde vid inskrivning till och vid utskrivning från AGERA. Självklart med full insyn och medgivande från deltagarna enligt alla de etiska regler som råder vid forskning.

Resultat

Studiens resultat – som alltså är först i Sverige som utvärderar en KBT-baserad integrerad intensiv öppenvårdsbehandling – betonar effektiviteten och värdet av att genomföra integrerade behandlingsprogram i stället för sekventiella eller parallella behandlingsprogram för patienter med substansrelaterad syndrom

Evaluation of an Integrated Intensive Cognitive Behavioral Therapy Treatment Within Addiction Care

Deltagarna på andra studien

65 klienter som slutförde programmet mellan 2015 och 2021 deltog i en anonymiserad undersökning där de besvarade på öppna frågor. Genom sina svar delade de med sig av sina personliga erfarenheter, insikter och reflektioner kring behandlingen, vilket gav en djupare förståelse för programmets styrkor samt områden med förbättringspotential.

Resultat

Vår senaste studie undersöker hur en integrerad intensiv öppenvårdsbehandling påverkar klienters upplevelser och resultat visar:
– Hög klientnöjdhet
– Starka relationer & helhetsfokus
– Engagerad personal som leder med värme
– Självutveckling genom nya erfarenheter
Samtidigt visar vår studie att det finns utrymme för förbättringar och fortsatt forskning.

Clients’ Experiences and Satisfaction With an Integrated Intensive Outpatient Program for Substance Use Disorders

Forskningsartiklar, preprint

* Attachment Styles and Sense of Coherence as Indicators of Treatment Adherence and Completion among Individuals with Substance Use Disorder

* Evaluating the Impact of Integrated Outpatient Intervention for Substance Use Disorder